Пн-Пт: 09:00 -19:00
Сб: 10:00 -18:00

Іржа бобових

Назва на російській мові:  Ржавчина бобовых.

Назва на латині:  Rust leguminibus.

Іржа проявляється до цвітіння. На нижньому боці листків, а згодом і на верхньому, а також на інших частинах рослин утворюються бурі пустули, які часто зливаються одна з одною. Уражені листки всихають і опадають. При сильному ураженні стебел та квітконіжок всихають квіткові голівки, окремі пагони, рослина може загинути. Значно знижується якість сіна, зібраного на заражених посівах. Рекомендується обмолочування насінників й очищення насіння відразу ж після збирання. Насіння, у якому виявлено склероції збудника раку, вибраковують. Ефективним є протруєння насіння бенлатом 50 %–м з.п. (3 кг/га) або фундазолом 50 %–м з.п. (3 кг/т).

Ознаки хвороби:  На нижньому боці листків, а згодом і на верхньому, а також на інших частинах рослин утворюються бурі пустули, які часто зливаються одна з одною.

Розвиток:  Уражені листки всихають і опадають. При сильному ураженні стебел та квітконіжок всихають квіткові голівки, окремі пагони, рослина може загинути.

Пошкоджують:  Листя бобових культур.

Заходи захисту:  Заходи захисту. Дотримання сівозміни з поверненням конюшини на попереднє місце не раніше як через 3–4 роки, просторова ізоляція насінників від фуражу, а також посівів першого року від другого і третього. У ранньовесняний період слід підживлювати рослини мінеральними добривами та боронувати суцільні посіви із знищенням на узбіччях полів усіх виволочок, що сприяє зменшенню чисельності патогенів у посівах. У період вегетації проводиться систематичне обстеження посівів для оцінки фітосанітарного стану та своєчасне застосовування заходів захисту. У районах інтенсивного поширення на насінниках борошнистої роси, церкоспорозу, іржі, аскохітозу, жовтої і бурої плямистостей, антракнозу посіви обприскують у фазі стеблування. Рекомендується обмолочування насінників й очищення насіння відразу ж після збирання. Насіння, у якому виявлено склероції збудника раку, вибраковують. Ефективним є протруєння насіння.

Пошкоджують групу рослин:  бобові

Збудники хвороб:  Uromyces fabae d. By. Uromyces Link.

Основна хвороба:  Іржа закритого і відкритого грунту

 

Опублікуйте модулі в позиції offcanvas.