Пн-Пт: 09:00 -19:00
Сб: 10:00 -18:00

Іржа бура листкова пшениці

Назва на російській мові:  Бурая ржавчина пшеницы.

Назва на латині:  Puccinia recondita.

Назва на англійській мові:  Brown rust.

Збудник — дводомний гриб Puccinia recondita f. sp. tritici (P. triticina;) [Pt]. Збудник бурої іржі гетерогенний за вірулентністю та агресивністю. Нині в Україні ідентифіковано понад 200 рас, значну кількість біотипів. В Україні проміжні рослини-живителі як джерело інфекції істотного значення не мають. Основними джерелами інфекції є уражені бурою іржею посіви пшениці та дикі злаки. Від них відбувається ураження падалиці пшениці, з якої інфекція поширюється на осінні посіви. Зимує патоген урединіогрибницею. Зараження рослин відбувається при температурі від 2,5 до 31°С (оптимум 15-25°С) за умов наявності крапель роси чи дощу на листках. Інкубаційний період залежно від температури та стійкості сорту триває від 5 до 18 днів. За вегетаційний період гриб утворює кілька генерацій. Максимальний розвиток хвороби, як правило, спостерігається в фазі цвітіння — молочна стиглість. Втрати врожаю від бурої іржі залежать від строків максимального її розвитку, стійкості сорту, технології вирощування і можуть досягати від 3 до 10-15 ц/га і більше. При цьому значно погіршуються якісні показники: зменшується натура зерна, скловидність, вміст сирої клейковини, сила борошна. Відносною стійкістю до бурої іржі характеризуються сорти Обрій, Альбатрос одеський.

Ознаки хвороби:  Спочатку, як правило, на верхньому боці листків виникають безладно розміщені іржасто-бурі урединії.

Пошкоджують:  З’являється хвороба переважно на листках, рідше — на листкових піхвах та стеблах.

Розвиток:  З часом епідерміс розривається, урединіоспори звільняються, розносяться вітром, краплями дощу. Пізніше, через 10-15 днів, під епідермісом утворюються теліопустули чорного кольору з теліоспорами.

Поширення:  Поширена повсюди, особливо в Лісостепу, на Поліссі, а в степовій зоні — в умовах зрошення.

Заходи захисту:  Найрадикальнішим засобом захисту від хвороб є вирощування стійких та витривалих сортів, недопущення самосівів, при загрозі помірного та епіфітотійного розвитку — обприскування фунгіцидами.

Пошкоджують рослини:  пшениця м'яка закритого і відкритого грунту

Збудники хвороб:  Puccinia recondita f. sp. tritici Rob. ex. Desm., Puccinia triticina Erikss..

Основна хвороба:  Іржа бура листкова.

Опублікуйте модулі в позиції offcanvas.