Пн-Пт: 09:00 -19:00
Сб: 10:00 -18:00

Іржа кісточкових

Назва на російській мові:  ржавчина косточковых.

Назва на латині:  Rust lapis.

Гриб Tranzschelia prunispinosae (Pers.) Diet, має дві спеціалізованих форми - Т. pruni spinosae f. typica і Т. pruni-spinosae f. discolor, які деякі дослідники вважають двома різними видами, що викликають відповідно червону і жовту іржі. Ці форми розрізняються морфологічно по теліоспорамі. У Т. pruni-spinosae f. typica обидві клітини теліоспори забарвлені однаково, покриті бородавками і при відділенні можуть функціонувати самостійно. У Т. pruni-spinosae f. discolor верхня клітка ширша нижній і вони не можуть відокремлюватися одна від одної. Патоген може заражати і мигдаль.

Ознаки хвороби:  проявляються насамперед на листках у вигляді дрібних, незграбних, жовтуватих або червонуватих плям, добре помітних з верхньої сторони листа. З нижнього боку плям утворюються подушечки бурого нальоту, а пізнім літом на тих же самих місцях з'являються чорні соруси. Сильне ураження рослин може стати причиною передчасної дефоліаціі рослин в кінці літа, яка часто є причиною повторного розпускання листя і цвітіння. Це явище знижує імунітет рослин і погіршує якість і кількість врожаю як в рік поразки, так і на наступний рік Хоча і рідко, хвороба проявляється на пагонах у вигляді потовщень, наповнених суперечками.

Розвиток:  Сильні поразки ця хвороба завдає в кінці літа, особливо в серпні, коли перенос великої маси уредіоспор збігається з у важливій і теплою погодою.

Пошкоджують:  Листя, плоди

Поширення:  Повсюди

Заходи захисту:  В якості профілактики боротьби із захворюванням забороняється вирощування ялівцю в садах і па лісосмугах. Густі вітрозахисні смуги навколо садів зменшують імовірність заносу на дерева яблуні і груші базидиоспор іржаний грибів. Хімічні заходи захисту. Терміни обробки збігаються зі строками застосування препаратів проти парші.

Пошкоджують групу рослин:  Плодовi кісточковi

Збудники хвороб:  Tranzchelia prunispinosae (Pers.) Diet.

Основна хвороба:  Іржа закритого і відкритого грунту

Опублікуйте модулі в позиції offcanvas.