Пн-Пт: 09:00 -19:00
Сб: 10:00 -18:00

Іржа карликова ячменю

Назва на російській мові:  Карликовая ржавчина ячменя.

Назва на латині:  Puccinia hordei Otth..

Назва на англійській мові:  Leaf rust, Brown rust.

Збудник — дводомний гриб Puccinia hordei (синонім P. simplex), [Ph]. Гриб перезимовує в урединіостадії на озимому ячмені та його падалиці. На озимому ячмені карликова іржа з’являється на сходах, а на ярому — починаючи з фази молочної стиглості зерна. При сильному розвитку карликової іржі на озимому ячмені зимостійкість його різко знижується, а недобір врожаю становить 7%.

Ознаки хвороби:  На листках та їх піхвах утворюються дрібні, безладно розміщені урєдинії. Пізніше на нижньому боці листків і листкових піхв під епідермісом формуються дрібні чорні теліопустули.

Пошкоджують:  листки

Розвиток:  На ячмені розвивається в урединіо- і теліостадіях, а спермогонії та еції утворюються на рослинах виду рясту. Урединіоспори проростають і заражають рослини при наявності крапель води і температурі від 10 до 25°С. Теліоспори проростають і утворюють базидіоспори з базидіями тільки після періоду спокою. Патоген може розвиватися і без еціальної стадії.

Поширення:  Поширена в усіх районах вирощування.

Заходи захисту:  Зниженню втрат врожаю від карликової іржі сприяє дотримання сівозміни, просторова ізоляція від посівів, де вирощували ячмінь, знищення падалиці та проміжного господаря — рясту (Corydalis).

Пошкоджують рослини:  Ячмінь звичайний закритого і відкритого грунту

Збудники хвороб:  Puccinia hordei Otth., Puccinia simplex Erikss. et Henn..

Основна хвороба:  Іржа карликова.

 

Опублікуйте модулі в позиції offcanvas.