Пн-Пт: 09:00 -19:00
Сб: 10:00 -18:00

Y-вірус картоплі на перці

Y-вірус картоплі - це один з найважливіших вірусів, що вражають картоплю. Він викликає сильні втрати врожаю (до 30% і більше в залежності від сорту і умов культивування). Втрати врожаю значно зростають, якщо рослина заражене ще й вірусами PVX і / або PVA. Крім картоплі вірус вражає і інші пасльонові - томат, перець, деякі бур'яни. Переноситься попелицями і при механічному контакті з хворим рослиною. Симптоми захворювання сильно варіюють залежно від сорту картоплі, штаму вірусу і умов вирощування. Часто вірус проявляється у вигляді зморшкуватою мозаїки або некротичних плям (може відмирати і вся листова пластинка). Відзначається здуття тканини між жилками, зморшкуватість і гофрування листа, часточки листа скручуються вниз. Листя має більш світлий відтінок, ніж зазвичай. З часом вони відмирають і повисають (не опадаючи). У перший рік захворювання проявляється слабо. На другий-третій рік рослини відстають у рості, коротшають міжвузля, листя стає дрібним, кучерявим, хлоротичними. Цвітіння часто відсутня, вегетація закінчується на 3-4 тижні раніше.

Ознаки хвороби:  Симптоми варіюють залежно від сорту поражаемой культури, штаму вражаючого вірусу, віку рослин у момент зараження і умов навколишнього середовища. На листі симптоми проявляються у вигляді крапчатости, облямівки і посветления жилок і деформації листя. Рослини можуть бути пригнобленими і проявляти ознаки некрозу стебел і верхівкових бруньок. В уражених рослин баклажана на листі можуть утворюватися концентричні кола. Уражені плоди можу деформуватися, знебарвлюватися і бути невеликими за розміром. У полі рослини зазвичай уражуються більш ніж одним вірусом. Множинне зараження призводить до більш різко вираженим і більш складним симптомам, ніж при зараженні одним вірусом PVY.

Пошкоджують:  Картоплю,перець,баклажани

Розвиток:  Багато видів бур'янистих рослин служать хазяями для даного вірусу. Подібно до вірусів TEV, CMV та PepMoV, вірус PVY може передаватися багатьма видами попелиць. Всі чотири вірусу переносяться неперсістентним способом на ротових придатках попелиць, що прилітають на поля з довколишніх рослин-господарів (включаючи рослини перцю, томату, баклажана, тютюну, картоплі і бур'янистих рослин родини пасльонових). Попелиці можуть викликати вторинне поширення інфекції в межах культури, або ж вірус може передаватися в процесі операцій по установці колів, обрізку або догляду за ураженими рослинами.

Поширення:  Повсюдно в районах оброблення

Заходи захисту:  Знищуйте післязбиральні рослинні залишки і бур'яни, які можуть служити резерваторами для вірусу, і видаляйте симптоматичні рослини, щоб зменшити поширення хвороби. Використовуйте відображає мульчу, щоб відлякувати попелиць, і обприскування мінеральним інсектицидами, щоб зменшити втрати молодих рослин. Регулювання чисельності попелиць-переносників шляхом обробки хімічними препаратами - дуже важке захід і зазвичай забезпечує обмежене регулювання щільності популяції. На дорослих рослинах важко домогтися повного охоплення листової поверхні розчинами інсектициду, щоб ефективно знищити всю тлю. Є стійкі до даної хвороби сорти як гострого, так і солодкого перцю. Однак можуть виникнути нові штами вірусу, здатні придушити існуючі гени стійкості.

Пошкоджують рослини:  Перець однорічний закритого і відкритого грунту

Збудники хвороб:  Potato Virus Y.

Основна хвороба:  Y-вірус картоплі.

 

Опублікуйте модулі в позиції offcanvas.