Пн-Пт: 09:00 -19:00
Сб: 10:00 -18:00

Іржа груші

Назва на латині:  Gimnosporangium.

Збудниками хвороби є вузькоспеціалізовані гриби із роду , які належать до класу Basidiomycetes, порядку Uredinales. Яблуню уражує G. tremelloides Hartig, грушу - G. sabinae (Dicks.) Wint і G. dobrozracovae Mitroph, айву - G. confusum Plowr. Зерняткові плодові культури для цих грибів є проміжними живителями. На них розвиваються спермогоніальна та еціальна стадії. Основним живителем для них є різні види ялівцю - колючий, червоний, казацький, звичайний та ін. Джерело інфекції - багаторічна грибниця патогена, яка зберігається в уражених органах ялівцю.

Ознаки хвороби:  На верхньому боці листкової пластинки з'являються округлі червоні або оранжеві плями з чорними крапками. На нижньому боці плями утворюються конусоподібні або соскоподібні вирости, які розміщуються групами.

Пошкоджують:  листки, молоді пагони, іноді на плоди

Розвиток:  В дощову погоду теліоспори проростають, формуючи базидії з базидіоспорами, які поширюються і уражують плодові культури. На листках плодових культур з верхнього боку пластинки формується спермогоніальна стадія у вигляді чорних крапок, а з нижнього боку - соскоподібні вирости - еції грибів. Еціо-спори одноклітинні, округлі, з дрібнобородавчастою оболонкою, розміром залежно від виду гриба 27-45х20-35 мкм.

Поширення:  Переважно в гірських районах, де є ялівець.

Заходи захисту:  Для оберігання груші від зараження іржею передусім необхідно знищити кущі ялівцю, що знаходяться поблизу саду. Але оскільки повне знищення ялівцю неможливе, слід застосовувати і хімічну боротьбу. Обприскування, що проводяться проти парші, достатні для оберігання груші від іржі.

Пошкоджують рослини:  Груша звичайна закритого і відкритого грунту

Збудники хвороб:  Gymnosporangium sabinae Wint.

Проміжні господарі:  ялівець

Основна хвороба:  Іржа.

Опублікуйте модулі в позиції offcanvas.